SANAYİ ÇOCUKLARI

TEVFİK FİKRET CENGİZ

Anadolu’nun çeşitli illerinde verdiğim girişimcilik eğitimleri ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmişliği, gençlerimizin ekonomik olaylara nasıl baktığı, kırsal ve bölgesel gelişmeyi nasıl algıladığı gibi birçok konuda fikir edinmeyi sağlıyor. Bölgesel olarak bakış açıları değişse bile temel konularda girişimci gençlerin benzer bakış açılarına sahip olduklarını söyleyebiliriz.

Benim en çok dikkatimi çeken konu sosyal gelişmenin ülkenin her yöresinde benzer bir yapı gösterdiğidir. Her bölgede yöresel müziğin yanında pop veya klasik müzik dinleyen gençler olabilmektedir. Şüphesiz iletişim araçlarını rahatça kullanan ve yaşamlarına aktarabilen bu gençlerin bu durumdan etkilenmemeleri düşünülemez.

Diğer taraftan bireysel iş yapma arzusunu hızla arttığını gözlemlemek girişimciliğin gelecek dönemlerde hızla gelişeceğini göstermektedir. Eskiden devlet kapısında bir iş bulup durumu kurtarmak yeterli iken şimdi Anadolu’daki genç girişimci işini kurup genişletmeyi ve ihracat yapmayı veya asıl pazar gördüğü İstanbul’a açılmayı düşünmektedir. Iğdır’da gece yarısı tarlayı sulamaya gidip sabah derse geldiğinde alnından ter akan üniversite son sınıf öğrencisinin hedeflerine ancak saygı duyulur.

İş fikirleri yönüyle batlığınızda ise farklılıklar ortaya çıkmaktadır. İlin ekonomik- ticari yapısı iş fikirlerini de belirlemektedir. Ankara’nın doğusuna doğru gittiğinizde iş fikri yaratmada alan daralmakta, batıya doğru ise yaratılan iş fikirleri çeşitlenmektedir. En doğuda hizmet sektöründe birkaç konu öne çıkarken (restoran,  kafe,  kuaför  gibi)  örneğin  İnegöl’de  25 gencin 25 farklı iş fikri olduğu gözlenmiştir.

Üstelik bunların çoğu mevcut imalat sanayinin yan kolları şeklindedir. Daha da ilginci endüstriyel tasarım konusu ciddi olarak iş konusu olarak tercih edilmekte çünkü burada önemli bir katma değer olduğunun farkındalar. Ben onlara sanayi çocukları demiştim şimdi bu yazının başlığı da öyle oldu. Tabi yaşadıkları ve gördükleri, belki dönem dönem çalıştıkları işler yani ortam onların iş yapma konusunda ufuklarını geliştirmiş.

KOSGEB girişimcilik eğitimlerini belli sektörlere yönelik destekliyor. Kuruluş yasası gereği imalat ve son yıllarda hizmet sektörünü içine alan büyük çaplı bir organizasyon. Bu eğitimlere katılmak için mutlaka iş fikri olması gerekmiyor. Eğer iş fikri yoksa kendi başına iş yapabileceği fikri de oluşuyor.

Daha önceki yazılarımızda tarım ve tarıma dayalı sanayide girişimcilik eğitimlerinin verilmesi gerektiğinin üzerinde durmuştuk. Bu sektöre zaten belli destekler sağlanmakta ancak girişimcilik eğitimin temeli sadece parasal destek vermek değil. Üretim, pazarlama, finans, planlama, iş kurma vs. gibi konularda temel bilginin verilmesi, kişiye güven kazandırılmasıdır. Özellikle kooperatiflerin ve üyelerinin bu eğitimleri almaları gereklidir kanısındayım.

Sağlıcakla kalın.

prednisolon 0 4 g prednisolon 2 5 mg katt prednisolon 1 25 mg